Translate

петак, 12. јануар 2018.

Ukusan kolač

Pre pet godina želela sam ,posle grupe i stranice ,da uplovim u blogerske vode.Moje pisanje je bilo čisto da se sa nekim podele recepti i iskustvo .Pa tako nisam ni verovala da će se iz ove priče ispiliti razni poslovni predlozi.Kako je blog rastao iz godine u godinu ,tako sam i ja sa njim.Slike su se menjale ,recepti su se pisali,razna jela isprobavala i delila sa vama da ih i vi možete probati i uživati u njima.Kada se osvrnem unazad vidim da se za ovih pet godina svašta nešto lepo izdešavalo.Upoznala sam dosta virtuelnih prijatelja,išla sam na razna takmičenja torti,hrane.Pojavljivala se par puta u nekoliko TV emisija ,recepti su izlazili po raznim časopisima.Blog se polako približava prvom milionu.Tako da mogu da kažem da je ovo bilo uspešnih prvih pet godina mog blogovanja i druženja sa vama.Moja vizija ovoga nije samo da ostane ovako kako je do sada bilo.Želim ,a i hoću ,da unapredim i uvedem neke novine koje će se ,nadam se ,svima dopasti.Kao rođendanski dezert želim da vas poslužim sa ovim jako ukusnim kolačem za koji vam nije potrebno puno vremena.Prijatno i uživajte.



Sastojci:
Kora

4 jajeta,
50 g brašna Čeković mlin,
50 g gustina,
125 g šećera,
2 kašike mlevenog lešnika

Fil  od lešnika
 
300 g lešnika,
100 ml mleka,
1 vanil-šećer,
1 kašika ruma,
150 g margarina 

Fil od jaja 

6 žumanaca,
150 g šećera,
3 kašike brašna,
600 ml mleka,
250 g putera

 Ostali sastojci

200 g šlaga,
250 g pti ber keksa,
200 ml mleka 



Kora-Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca i promešati. Zatim dodati gustin,mlevene lešnike i brašno te polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.
Fil od lešnika -Lešnike propržiti i samleti. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.
 Fil od jaja- U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.Ohladiti i sjediniti sa predhodno umućenim puterom Finalni postupak Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti. Šlag pripremiti na uobičajen način i premazati preko fila od jaja. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.



Нема коментара:

Постави коментар