Translate

уторак, 14. март 2017.

Majmunski hleb





Sastojci:

za testo 400-450 g brašna,
1 kašičica soli,
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke) ,
200 ml mleka,
80 ml vode,
50 g šećera,
50 ml ulja

za umakanje

125 g putera,
200 g žutog šećera,
2 kašičice cimeta,
1 kašika vanila ekstrakta,
3-4 kašike mleka,
oko 30 g seckanih oraha

Pomešati 400 g brašna i so u posudi za mešenje. Kvasac rastopiti sa kašikom mleka . Ostatak mleka pomešati sa vodom i šećerom, pa zagrevati mešajući dok se šećer ne otopi. Dodati toplu mešavinu u brašno, zatim dodati razmućen kvasac i ulje. Varjačom zamesiti testo, da se sve lepo sjedini i postane glatko i kompaktno. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti pola sata do sat vremena da narasta.Puter otopiti na tihoj vatri. Četkicom umočenom u topao puter dobro premazati kalup za kuglof.U otopljen puter dodati žuti šećer, cimet, vanila ekstrakt i par kašika mleka. Kuvati zajedno dok se šećer ne rastopi. Testo preručiti na brašnom posutu radnu površinu. Podeliti ga na 8 delova. Svaki deo oblikovati u valjak, pa čupkanjem razdeliti na 8 do 10 komadića, različitih veličina, od kojih dlanovima  treba formirati loptice. Umakati ih u topli slatki rastvor i ređati u kalup. Kad se napuni jedan sloj, posuti malom količinom secknih oraha. Ponavljati dok ima materijala. Testo ne sme doći do ivice pleha, potrebno je ostaviti oko 5-10 cm slobodno od vrha.Ostaviti da narasta još bar pola sata, do sat vremena, a onda peći oko 30-35 minuta na 180-190°C. Čim se izvadi iz rerne, kolač sa kalupom prevrnuti na tacnu i ostaviti par minuta. Zatim pažljivo podići kalup. Služiti toplo.

Нема коментара:

Постави коментар