Translate

субота, 14. јун 2014.

Majski meni za Njam - njam

Slane štrudlice sa čajnom i kačkavaljem
Sastojci :
1 kg brašna 1 sveži kvasac 1 mala kašika šećera 2 male kašike soli 2 dl ulja 50 gr margarina mleko da se zamesi testo
Fil :
100 - 150 gr čajne sečene na kolutove 100 gr kačkavalja sečen na kockice
Premaz :
50 gr margarina seme susama
Kvasac potopiti sa malo mlake vode i ostaviti da se otopi. U dublju posudu sipati brašno u koje dodati šećer , so , ulje , otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom srednje tvrdo testo.Ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo izručiti na radnu površinu , premesiti i podeliti na dva dela.Svaki deo rastanjiti oklagijom pa na svaku ivicu ređati čajnu i preko nje kačkavalj i urolati ka sredini pa iseći između rolata.Rolat seći na debljinu 5 cm i ređati u podmazani pleh. Premazati svaku štrudlicu otopljenim margarinom i posuti susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći štrudlice dok ne porumene.
Gibanica sa tikvicama
Sastojci :
2 tikvice 2 jaja 1 kriška belog sira 0,5 kg kora za gibanicu ulje so susam
Tikvice oljuštiti , narendati , posoliti i ostaviti da opuste vodu pa ocediti od suvišne tečnosti.Umititi jaja i so pa dodati rendane tikvice , izmrvljeni sir , malo ulja i sve dobro sjediniti.Napraviti mešavinu vode i ulja za prskanje kora. Svaku koru poprskati pripremljenom mešavinom pa slagati po četiri kore, naneti fil i urolati.Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal.Svaku koru premazati uljem , posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.

Tart sa koprivama i sirom
Sastojci :
350 gr brašna 1 jaje 40 ml ulja malo morske soli na vrh noža soda bikarbona oko 100 ml ledene vode
Fil :
1 kriška sira 1 jaje 500 gr vrhova mlade koprive so
Umutiti jaje pa dodavati postepeno , ulje , brašno , sodu bikarbonu, i sve zamesiti sa vodom da se dobije glatko testo.Umotati u celofan i ostaviti u frižider da odmara 1 sat. Koprive obariti u slanoj vodi , ocediti i sitno iseckati.Umutiti jaje i sir dodati seckane koprive i posoliti. Testo premesiti i rastanjiti pomoću oklagije na 5 mm staviti u pleh broj 24 i podići malo ivice na gore, pa pomoću viljuške izbušiti testo na nekoliko mesta da se testo tokom pečenja ne bi podiglo.Rasporediti pripremljen fil i preko njega naneti trake.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći tart dok ne porumeni.


Pohovane kikiriki tikvice
Sastojci :
2 tikvice 1 jaje 100 gr prezle 50 gr krupno seckanohg pečenog kikirikija brašno vegeta mleko so origano beli luk u prahu ulje
Tikvice oljuštiti i iseći na deblje kolutove pa začiniti sa vegetom , origanom i belim lukom ..Ostaviti da odstoje 30 minuta.Umutiti jaje i so pa dodati brašno i malo mleka da se dobije malo gušća smesa od palačinki.Sjediniti prezle i kikiriki.Svaku tikvicu umočiti u gustu smesu , uvaljati u prezle i kikiriki pa pržiti u dubokom ulju sa obe strane da dobiju lepu braon boju.
Paprike u pavlaci :
1 kisela pavlaka 10 pečenih paprika so
Paprike sitno iseckati , posoliti i pomešati sa pavlakom.


Gratin od tikvica i mlevenog mesa
Sastojci :
2 tikvice 100 gr kukuruza šećerca 100 gr pirinča 2 glavice crnog luka 1 glavica belog luka 400 gr mlevenog mesa vegeta 1 grančica ruzmarina
Preliv :
1 čaša kisele pavlake 2 jaja so 100 gr kačkavalja
Posebno obariti u slanoj vodi pirinač i kukuruz šećerac.Tikvice oljuštiti i iseći na deblje kolutove, posoliti pa propržiti na vrelom ulju sa obe strane.U tu masnoću propržiti sitno seckani crni i beli luk , dodati mleveno meso i vegetu . Sastaviti jaja , pavlaku r i so. U posudu u koju će se peći jelo ređati red tikvica , red fila od mesa, red pirinča , red šećerca i sve dok se ne utroši materijal.Preliti mešavinom od pavlake i jaja pa narendati kačkavalj.Rernu zagrejati na 200 stepeni i zapeći gratin.


Krofnice od đigerice
Sastojci :
250 gr đigerice 250 gr krompira 1 glavica crnog luka 1 jaje 1 kašika prezli malo aleve paprike so brašno ulje
Đigericu , krompir i crni luk samleti na mašini za meso pa dodati jaje , prezlu , alevu papriku , so i brašno da se dobije malo gušće testo.Zagrejati ulje pa kašikom vaditi gustu masu i pržiti dok ne porumene sa obe strane.
Mladi luk u jogurtu
1 veza mladog luka 2 - 3 rotkvice 1 dl gustog jogurta so
Sitno iseckati crni luk , rotkvice seći na kolutove , posoliti i preliti jogurtom.

Bečka baklava
Sastojci :
2 jaja 12 kašika šećera 12 kašika mleka 12 kašika ulja 12 kašika griza 12 kašika brašna 1 prašak za pecivo
Sirup :
0,5 l vode 250 gr šećera 1 limun
Dekoracija :
150 gr šlaga
Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati mleko , ulje , griz , brašno i pecivo.Sve dobro sjediniti i peći kolač u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni. Skuvati sirup od vode , šećera i limuna , pa preliti vreo preko kolača.Ostaviti da se skroz ohladi pa umutiti šlag i naneti na kolač.

loren kolač
Sastojci :
5 jaja 150 gr šećera u prahu 150 gr brašna 2 kašike kakaa 150 gr rendane šargarepe 100 gr mlevenih oraha 2 kašike ulja
Premaz :
1 čaša kisele pavlake 150 gr šećera u prahu 200 gr bele čokolade
Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati rendanu šargarepu , brašno , ulje , orahe i kakao.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Viljuškom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu pa dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i premazati kolač.

Aromatični kolač od limuna
Sastojci :
250 gr keksa od kakaa 80 gr margarina 3 kašike šećera u prahu mleko
Fil :
400 ml mleka 3 žumanca 50 gr gustina 100 gr šećera sok od 1 limuna 200 ml slatke pavlake 2 učvršćivača za šlag
Dekoracija :
150 gr šlaga
Keks samleti i sjediniti sa šećerom i omekšalim margarinom pa dodati vrlo malo mleka koliko da se sve sastavi i dobije glatka masa.Ostaviti da odmara 1 sat u frižideru. Umutiti žumanca sa šećerom , dodati gustin i 100 ml mleka a ostatak staviti da se kuva pa kada počne da ključa umešati pripremljenu masu i skuvati gust krem i pred kraj dodati limunov sok.Ostaviti da se ohladi.Ohlađeno testo staviti u pleh i rastanjiti ga da se dobije ravnomerna kora.Slatku pavlaku sastaviti sa učvršćivačem i umutiti .Sastaviti ohlađeni fil i slatku pavlaku i rasporediti preko kore.Umutiti šlag i prekriti fil od limuna pa staviti u frižider da se kolač lepo ohladi i stegne.

Kolač sa makom
Sastojci :
450 gr brašna 200 gr margarina 150 gr šećera 2 žumanca 4 kašike kisele pavlake 1 prašak za pecivo
Fil :
750 ml mleka 400 gr šećera 150 gr griza 200 gr mlevenog maka 4 žumanca šne od 6 belanaca
Glazura :
200 gr čokolade
Zamesiti testo i ostaviti da odstoji 1 sat. Mleko i šećer staviti da provri pa dodati griz i kuvati da počne da se zgušnjava pa dodati mak , promešati i skloniti sa šporeta.Ostaviti da se malo prohladi pa umešati umućena žumanca i šne od belanca. Testo podeliti na dva jednaka dela , razviti tanku koru i staviti je u pleh , sipati fil pa preko staviti drugu koru.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kolač . Kada se ohladi preliti otopljenom čokoladom.


Нема коментара:

Постави коментар