Translate

уторак, 28. јануар 2014.

Fini ekleri

Razmišljam da li su ekleri turska ili italijanska poslastica?Nemam pojma zašto mi je to važno ali znam da me oni podsećaju na princes krofne samo u malo bogatijoj verziji.


Sastojci za testo :

2,5 dl vode
50 gr maslaca ( ili margarina )
prstohvat soli
150 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
4 jaja

Fil :

0,5 dl mleka
7 - 8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
250 gr margarina

Preliv :

100 gr čokolade




U dublju šerpu sjediniti vodu , maslac , so i prašak za pecivo pa staviti na šporet da se kuva.Kad počne da ključa umešati brašno i varjačom mešati da se masa ujednači i postane glatka .Skloniti sa šporeta i skroz ohladiti .U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom da se sve lepo sjedini i postane kompaktno.
Pomoću šprica za tulumbe  istiskivati po malo testa i ređati u podmazani pleh vodeći računa da nije blizu jedno do drugog jer će prilikom pečenja da naraste.Rernu zagrejati na 200 - 220 stepeni i staviti pleh u šporet da se testo peče dok ne naraste i blago porumeni.
U toku pečenja nipošto ne otvarati rernu jer će ekleri odmah splasnuti.

Rastvoriti brašno i gustin sa malo mleka a ostatak staviti da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom.Kada mleko počne da ključa umešati rastvoreni gustin i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti pa sastaviti sa umućenim margarinom.Eklere puniti filom pomoću šprica za tortu sa strane.Ako više volite možete ih i iseći vodoravno naneti fil i preklopiti drugom korom.
Čokoladu rastopiti sa malo ulja i preliti eklere.




Нема коментара:

Постави коментар