Translate

среда, 5. новембар 2014.

Torta hiljadu filova i Plazma užitak

Kao što volim da pravim kolače tako volim i torte , pogotovo kada su torte namenske .Ova tortica sa dva sprata pravljena  je za  mladence , a kako sam do sada pravila samo dečije torte , bilo mi je veliko zadovoljstvo da zasučem rukave i napravim ovako nešto.Žao mi je samo što nema preseka torte pa da se vidi kako i unutra izgleda ali zato ako vam recept deluje primamljivo napravite jednu od ove dve torte i videćete koliko je ukusna i lepa.

Torta hiljadu filova 

Sastojci :
Kora I :

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašika mlevenih oraha
1 kašika mlake vode
1 kašika ulja

Kora II  :

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašika mlake vode
1 kašika ulja
1 kašika kakaa

Fil :

1 l mleka
1 kesica pudinga od karamele
3 kesice pudinga od vanile
250 gr margarina
100 gr čokolade
10 kašika šećera
250 gr napolitanki sa ukusom mleka
100 gr napolitanki sa lešnikom
100 gr čokoladnih napolitanki
2 dl gaziranog egzotik soka ( ili bilo koji drugi )

Premaz :

300 ml slatke pavlake ili fondan

Odvojiti žumanca od belanca .Žumanca mutiti sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo , ulje , vodu , brašno , mlevene orahe i na kraju umućena belanca.Sve sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.Pečenu i ohlađenu koru vodoravno iseći po sredini da se dobiju dve tanke korice.

Odvojiti žumanca i belanca.Žumanca mutiti sa šećerom pa postepeno dodavati prašak za pecivo , ulje , vodu , brašno , mlevene orahe , kakao i na kraju umućena belanca.Sve sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.Pečenu i ohlađenu koru vodoravno iseći po sredini da se dobiju dve tanke korice.

Spojiti puding od vanile i karamela i rastvoriti sa malo mleka.Ostatak mleka sipati u odgovarajuću šerpu , dodati šećer i staviti da se kuva .U kipuće mleko uliti rastvoreni puding i skuvati gust krem.Kada se krem skroz ohladi sjediniti ga sa predhodno umućenim margarinom i podeliti na dva jednaka dela.
U jednu polovinu umešati mlevene napolitanke sa ukusom mleka ,u drugi deo mlevene čokoladne i lešnik napolitanke i 50 gr rendane čokolade.

Poprskati  sokom svetlu koricu pa na nju naneti tamni fil i malo rendane čokolade , preko staviti tamnu koricu ,poprskati sokom , naneti svetli fil, rendanu čokoladu ,i tako redom dok se ne utroši sav materijal.
Penasto umutiti slatku pavlaku i  njome premazati celu tortu ili ukrasiti fondanom.


Plazma užitak

Sastojci za koru :

6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo

Fil :

1 l mleka
100 gr pudinga od vanile
2 kesice vanilin šećera
250 gr margarina
13 kašika šećera
100 gr čokolade
100 gr šlaga
200 - 250 gr plazma keksa
250 gr petit keksa
2 - 3 dl mleka za umakanje keksa

Dekoracija :

200 gr šlaga ili fondan

Odvojiti belanca od žumanca pa umutiti sa šećerom čvrst sneg.Žumanca umutiti sa praškom za pecivo pa dodati brašno , orahe i umućena belanca.Sve dobro sjediniti i preručiti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pečenu koru ohladiti. Rastvoriti sa malo mleka puding a ostatak sipati u šerpu i dodati šećer i vanilin šećer i kuvati.Kada mleko počne da ključa dodati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skloniti sa šporeta i ohladiti.Margarin penasto umutiti i sjediniti sa pudingom pa podeliti fil na dva dela i u jedan umešati otopljenu čokoladu.Šlag umutiti sa mlekom ili vodom.
Koru poprskati sa malo mleka pa naneti svetli fil i poređati plazmu koja je bila umakana u vruće mleko kako bi omekšala.Preko plazme naneti šlag .Keks petit umakati u vruće mleko i ređati preko šlaga.Potom naneti tamni fil i ukrasiti celu tortu šlagom ili fondanom ali sačekati da se torta skroz ohladi i stegne pa tek onda naneti fondan.





Нема коментара:

Постави коментар